Uiteraard zal elke aanvraag door ons eerst bevestigd worden en zullen we contact nemen om de nodige afspraken te maken.
Verkoop & levering van Belgisch , natuurlijk gedroogd Brandhout
Bij CRAQUE, geen ovengedroogd hout uit de Balkan of andere exotische streken.
Wel uitstekend brandhout uit België , gedroogd door zon en wind.
Voor al uw BBQ's, ofyrs, pizza ovens, vuurschalen, open haarden, speksteenkachels, cassette haarden, Leuvense stoven, houtgestookte sauna's, kampvuren en al uw andere wilde plannen.
Houtsoorten
1. Hardhout
Indien je hard hout bestelt, levert CRAQUE een mengeling van Belgisch hardhout (eik en beuk, acacia, es, kerselaar en dergelijke, geen waaihout, naaldhout, wilg, populier, ...).
Waarom een mengeling ? Net zoals in een sportploeg heb je aanvallers, verdedigers, middenvelders en een doelman nodig. Zo heeft elke houtsoort zijn sterktes bij verbranding en zo krijg je een lekker warm & aangenaam vuurtje.
2. Zacht hout
Indien je zachthout bestelt, levert CRAQUE bijvb. populier of wilg.
3. Naaldhout
Op aanvraag kan eventueel ook naaldhout (den, spar, conifeer,...) geleverd worden. Ideaal voor als je buiten een kampvuur of een vuurschaal wil aansteken. Zolang je de rook maar niet door jouw schoorsteen blaast. De harsen die verbranden geven extra warmte en extra lekkere geur.
4. In het kort
Zowel hard hout als zacht hout zijn beiden geschikt voor de open haard.
Het voordeel van hard hout is dat je een mooiere vlam behoudt, ook de kolen blijven langer gloeien. Zachte houtsoorten branden wat sneller op.
Naaldhout is het ideaalste van het ideaalste voor stoken in open lucht.
Halfdroog/nat of droog
CRAQUE levert enkel natuurlijk gedroogd brandhout. Dit is uiteraard ecologischer dan ovengedroogd hout.
Je kan kiezen tussen halfdroog/nat en droog brandhout (indien voorradig uiteraard).
1. Halfdroog/nat brandhout moet nog minstens een paar maanden drogen vooraleer je het kunt gebruiken. Het eerst volgend stookseizoen
2. Droog brandhout kan je na 1 à 3 weken stoken. De hoeveelheid vocht bij droog brandhout mag maximaal tussen de 15 en 20% bedragen. Bij het stapelen zorg je er uiteraard zelf voor dat het hout uit de regen staat, liefst op een winderig plekje.
Lengte
Voor hard hout kan je kiezen tussen houtblokken van ongeveer 38cm of kleiner dan 30cm.
Andere lengtes zijn enkel verkrijgbaar op bestelling . Neem daarvoor contact met ons op !
Maat
Handige maat van blokken. Netjes gekliefd. Geen onhandelbare grote blokken.
Leveren
De levering gebeurt steeds op afspraak.
Best is dat je zelf aanwezig bent voor de levering.
Dan kan er goed bekeken worden waar het hout best achtergelaten wordt.
De levering gebeurt :
- meestal met een camionette met kiepbak die we bijvb op jouw oprit legen
- regelmatig met een camionette waarin we metalen bakken tot bij u brengen en deze met een transpallet zo dicht mogelijk bij jouw stapelplaats brengen en daar die bakken legen. Zo gaat alles vlot & snel. Bovendien heb je een minimum aan werk. U stapelt wel het hout zelf. Indien u dat echt wenst, kunnen we zelfs voor een over een te komen prijs voor u stapelen.
- soms per tractor
- Voor resto's en pizzeria's kunnen we in inox transportkarren leveren speciaal voor de Horeca gemaakt. Volume komt overeen met 1 losgestorte kuub & stapelen we speciaal voor u. Voor de karren betaalt u consignatie.
Over de transportkosten :
1. Binnen een straal van 5 km rond de kerktoren van Kampenhout : levering gratis bij bestelling van minimum 3 losgestorte kuub . (Indien je minder dan 3 kuub bestelt, rekenen we wel een transportkost.)
2. Woon je net iets verder, maar wel nog binnen een straal van 20km rond onze kerktoren : geval per geval te bespreken afhankelijk van hoe ver, hoeveelheid, aantal ritten,...
3. Verder dan 20 km van onze Kampenhoutse kerktoren : dat kan indien we goede afspraken kunnen maken.
We hebben meestal een ruime voorraad.
Goede kwaliteit en een goede prijs zorgt voor veel verkoop. Dus aarzel niet om snel en voldoende voorraad te bestellen.
Prijzen
Na een aanvraag, maken we altijd netjes een offerte met duidelijke vermelding van de prijs van het hout en ev. de transportkost. Deze offerte zal de klant bevestigen.
Opgelet : om discussies te vermijden! Wij leveren altijd losgestorte kuubs.
1 losgestorte kuub is ongeveer 1 stère. Maar dit is GEEN gestapelde kuub.
Hier bestaat redelijk wat verwarring over. Een poging tot verduidelijking.
"Stère" is een meeteenheid uit de bosbouw en houdt in : 1 kuub stammetjes gezaagd op een lengte van 1 meter.
Maar stammetjes op 1 m worden (behalve in Wallonië) eigenlijk nooit zo verkocht aan particulieren die brandhout willen kopen. Vandaar dat de "Stère" eigenlijk geen goede meeteenheid is voor particulieren.
Ofwel koopt een particulier brandhout dat kriskras door elkaar zit & gezaagd is op bijvb 40 cm d.i. losgestort hout (zoals bij CRAQUE geleverd in metalen boxen-Cubitainers genaamd ofwel en vrac ) . Ofwel koopt een particulier gestapeld hout (bijvb ovengedroogd uit de Balkan in houten kisten).
Om de verwarring uit te leggen : alles draait om de lucht tussen de stukken hout, Het volume is groter indien men stammetjes op 1 meter zaagt dan als men datzelfde volume stammetjes op bijvb 40 cm zaagt . Omdat de blokken hout na het zagen op 40 cm dichter op elkaar kunnen zitten en er minder lucht tussen zit, verkleint het volume.
Vandaar dat 1 stère hout in rolletjes , dus na het zagen, minder volume inneemt .
Door de rolletjes daarna te klieven en doordat het kriskras door elkaar gaat zitten verhoogt dit volume dan weer.
1 losgestorte kuub op 40 cm gezaagd & gekliefd hout = ong.0,8 kuub (afhankelijk hoe compact je stapelt) gestapelde kuub .
Bijvoorbeeld : je bestelt 6 losgestorte kuub, dan komt dat overeen met 4,8 gestapelde kuub
Aanvragen
Aanvraag bij voorkeur via dit formulier :
Bestellen kan ook per mail, per telefoon op het nummer 0473/275335 of via Whatsapp of enkele speciallekes via de One Stop Webshop.
Uiteraard zal elke bestelling door ons eerst bevestigd worden en zullen we contact nemen om de nodige afspraken te maken en datum en tijdstip vast te leggen voor de levering.
Betalen
Betalingsmogelijkheden:
- Bij voorkeur : Contant of met Bancontact/Payconiq bij levering.
- Of per overschrijving vooraf.
Nog wat meer algemene info
Stook verantwoord en milieubewust.
Een houtkachel is duurzaam : hout is vernieuwbaar en bij houtvuur komt evenveel CO² vrij als bij het verrottingsproces van hout in de natuur. De houtkachel is dus CO² neutraal en geeft bovendien extra warmte.
Hout drogen in ovens en importeren uit verre streken : dat kan veel ecologischer .
Aardolie raffineren & gas importeren met vervuilende schepen die hier en daar schipbreuk maken of hun ruimen schoon maken midden op zee, dat is vervuilend.
Lees ook uit Knack https://www.knack.be/nieuws/planet-earth/het-is-perfect-mogelijk-om-te-verwarmen-op-hout-zonder-te-vervuilen/article-opinion-806609.html?cookie_check=1607466774 : "Maar is het dan echt zo vervuilend? Ja, hout stoken kan ongezond zijn, als je op een mistige, windstille dag vervuild, vochtig en uitheems hout in een oude, slecht geventileerde kachel steekt. Maar enige nuance is wel op zijn plaats: bij correct gebruik is een houtkachel een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen."
Verder nog dit :
1. Ecologie begint al bij het vellen van de bomen : dit doen we enkel in het kader van gezond bosbeheer (dunning) of wanneer bomen ziek, gevaarlijk of buiten proportie zijn. Milieubewust & veilig voor mens, dier, natuur & omgeving. Zo gebruiken we bijvoorbeeld biologische kettingzaagolie en houden we rekening met de schoontijd (periode waarin niet in het bos mag worden gewerkt- normaal van 1 april tot 30 juni - het doel is vooral om broedende vogels en jongende dieren niet te verstoren).Snoeien doen we grondig , maar ook omzichtig.
2. We verkopen Belgisch Brandhout. Ecologisch. Meestal eigenhandig uit bossen en tuinen gesleurd.
3. Natuurlijk gedroogd door zon & wind. "Droog hout" heeft effectief 2 jaar gedroogd in zon en wind . Wat uiteraard veel ecologischer is dan hout in grote ovens te drogen.
4. Wat niet milieuvriendelijk is, is het verbranden van behandeld, geïmpregneerd, geverfd hout of hout dat een chemische behandeling heeft ondergaan. Dit is ongeschikt als brandhout. Het hout veroorzaakt giftige gassen en brandt slecht. Je moet hierbij denken aan hout van telefoonpalen, bielsen, spaanplaat of geschilderd hout.
5. Als het stoken op de juiste manier gebeurt, is het een goedkope verwarmingsmethode die ook nog eens het milieu ontziet. Bij volledige verbranding van hout worden koolstofdioxide, waterdamp en as opgevangen. Koop dan wel Belgisch brandhout dat natuurlijk gedroogd is. De gezelligheid krijgt u er zo bij!
6. De moderne houtstooktechniek is milieuvriendelijk en draagt niet bij aan het broeikaseffect en andere negatieve ecologische effecten. Houtkachels hebben betere rendementen en zijn dus ecologischer dan open haarden.
7. Gooi as uit open haard of houtkachel bij het gewone huisvuil - niet bij het GFT-afval.
TIPS
Om te zorgen voor een optimale bijdrage aan het milieu, is het wel belangrijk om op de juiste manier te stoken.
-
Vervang uw oude kachel door een nieuw model als deze ouder is dan tien jaar. Moderne kachels zijn tot wel 90% schoner en 40% efficiënter dan hun voorgangers. Open haarden zijn ook merkelijk minder ecologisch.
-
Gebruik altijd 100% droog hout met een maximaal vochtpercentage van 15-20%. Het is aan te raden de vochtigheid van het hout te meten met een vochtmeter.
-
Laat de deur van de houtkachels na het aansteken minimaal 10 minuten op een kier staan.
-
Zorg ervoor dat er altijd voldoende zuurstof bij het vuur komt.
-
Stook niet meer hout dan door de fabrikant wordt aanbevolen, normaal gesproken max. 2–3 kg hout/uur.6. Laat het hout vóór het stoken altijd minimaal 24 uur binnen liggen.
-
Zorg dat je haard het juiste vermogen heeft. Een kachel met te veel of juist te weinig vermogen werkt niet optimaal. Het gevolg is onvolledige verbranding en dat geeft geen mooi vuur, kan rook veroorzaken, en het is slecht voor de gezondheid en het milieu.
-
Laat minstens één keer paar jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman. Dit voorkomt problemen, in het ergste geval een schoorsteenbrand.
-
Stook niet bij windstil of mistig weer. Bij mist of een gebrek aan wind blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor je gezondheid en voor die van de buren. Een windkracht van minder dan 2 op de schaal van Beaufort wordt beschouwd als windstil weer. Op de Stookwijzer kun je zien hoe de stookomstandigheden zijn.
-
Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton, want dat geeft veel rook en vlieg-as en is daarom zelfs verboden als brandstof.
-
Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Vuur aanmaken met brandbare vloeistoffen (bijvoorbeeld spiritus) is een heel slecht idee; dit kan levensgevaarlijke situaties zoals steekvlammen veroorzaken. Wat dan wel een goede methode is? Begin met het plaatsen van dik hout op de bodem van de haard, leg daarop losse houtjes en aanmaakblokjes, en steek die aan. Stapel het hout losjes, zodat de lucht er goed bij kan. De beste methode is de Zwitserse stookmethode.
-
Zorg voor volledige luchttoevoer. Goede houtkachels zijn voorzien van een klep, waarmee de luchttoevoer goed te regelen is. Zet ook deze kleppen volledig open. Wordt het vuur te heet? Voeg dan geen hout meer toe. Verminder nooit de luchttoevoer
-
Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Wat je in elk geval niet moet doen, is de luchttoevoerklep dicht schuiven. Dan smoor je het hout namelijk: het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan
-
Controleer of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende of extra luchtaanvoer
-
Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als je het vuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen veel schadelijke stoffen vrij.
Welke houtsoort geeft meeste warmte ?
De warmte hangt in de eerste plaats af van de vochtigheid van het hout. Droog hout geeft dubbel zoveel warmte af als vers hout. Het is dus in de eerste plaats belangrijk dat uw brandhout goed droog is. Om het eender welke soort droog hout geeft ongeveer evenveel warmte af per KILOGRAM. Dit wil dus zeggen dat 1 kg droge eik ongeveer evenveel warmte afgeeft als 1 kg droge populier ! Het is wel zo dat droge den nog 10% meer warmte afgeeft dan eik. Dit komt door de aanwezige harsen in dennenhout. Op het internet zijn vele tabellen te vinden met de energetische waarden van de verschillende houtsoorten.
Nog wat meer over houtsoorten en hun eigenschappen
1. Berk
Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken.
2. Beuk
Aanbevolen brandhout: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt in voldoende mate voor. Sla het snel droog op na het zagen en kloven. Het rot snel en verliest dan haar warmtegevend vermogen.
3. Eik
Uitstekend brandhout,
4. Els & acacia
Goed brandhout, geeft veel hitte.
5. Es
Prima, doch eerder zeldzaam brandhout. Ruikt aangenaam en brandt regelmatig. Es brandt ook als het wat vochtiger is nog goed.
6. Esdoorn
Brandt goed, alleen een beetje snel. De geur die er van af komt is wel erg scherp, dus niet altijd een aanrader.
7. Haagbeuk
Dit is uitstekend brandhout, maar zeldzaam. Iep Brandt alleen als het goed droog is, daarom lastig aan te krijgen.
8. Fruitbomenhout
Meeste soorten zijn hard en uitstekend brandhout,
9. Meidoorn
Makkelijk aan te krijgen, dus goed om een vuur mee te beginnen.
10. Vlier
Brandt snel maar wel goed. De eenjarige rechte dode takken zijn ideaal als aanmaak materiaal.
11. Naaldbomen (Den, Spar, Lariks en Ceder)
Geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren vonken; de harsen die ze bevatten, vervuilen de schoorsteen.
12. Kastanjelaar
Indien niet echt droog kan het nogal "knallen" en gensters afgeven
13. Zachte loofbomen (Linde, Wilg, Populier)
Lichtere houtsoorten. Branden indien goed droog goed, doch snel. Geven dan snel warmte.
Welk hout moet men voor een speksteenkachel gebruiken ?
Men gebruikt hiervoor best zacht hout of snel brandende houtsoorten, zoals den, populier of berk.
Hoe lang duurt het om hout te drogen
Indien men vers hout van pas gevelde bomen klieft, zal men bij Europese eik best 2 jaar/zomers wachten alvorens het te verbranden. Andere loofhoutsoorten kunnen reeds na 1 jaar drogen bruikbaar zijn. Ook den is na 1 zomer droog genoeg, maar dan zit je wel met harsen die nog verbranden en ev. meer afzetting in de schouw. Ons hout droogt door wind en zon op een natuurlijke manier. Wat uiteraard veel ecologischer is dan hout in grote ovens te drogen.
Brandhout opslaan
1. Maak een houthok waar de wind vrij spel heeft, leg het hout los van de grond en los van de muur zodat de lucht er van alle kanten bij kan. Zorg er ook voor dat het beschut is tegen de regen.
2. Als het hout nog niet droog is : leg het hout niet binnen ook niet in de garage. Wind , tocht en verluchting zijn noodzakelijk. Anders droogt het minder goed, krijg je meer schimmelvorming en verrotting. Bovendien geeft het de in het hout aanwezige water af aan de ruimte.
3. Maak een hok zo groot dat u een jaar of twee vooraf kan beginnen drogen.
4. Stapel jouw brandhout niet op de grond. Daar zal het vocht opzuigen. Zoek iets dat je eronder kan leggen, zodanig dat het voldoende lucht doorlaat. (Vb. Pallet)
5. Dek na het stapelen je brandhout af om het te beschermen tegen de regen. Al het water dat op het brandhout terecht komt, moet opnieuw opdrogen. Scherm de stapel niet volledig af met bijvoorbeeld een zeil. Zorg dat je enkel boven op de houtstapel iets legt om de regen tegen te houden zodanig dat de wind vrij spel heeft om het hout te verluchten en te drogen.
6. Hout stapelen is geen kunst, maar vergt een beetje aandacht. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je stapel omver valt, maar dat het uitdroogt. Zorg dus voor een geschrankt legpatroon dat bijkomende stevigheid biedt. Er ontstaan ook grotere gaten waardoor de wind beter het hout kan verluchten en uitdrogen.
7. Koop of zorg ieder jaar opnieuw voor vers brandhout. Belangrijk om weten: wil je optimaal droog brandhout, heb je ruimschoots enkele jaren nodig. Als je ieder jaar een nieuwe aanvoer hebt, kan je in principe nooit zonder droog brandhout vallen !
Moet men zijn schouw jaarlijks laten reinigen ?
Dit is aan te raden. Meestal verplicht de brandverzekering de jaarlijkse reiniging van de schouw, ook bij mazoutverwarming. Kijk het maar eens na in jouw verzekeringspolis in de kleine lettertjes.
Geeft naaldhout meer gevaar op schouwbrand dan loofhout ?
Indien men echt DROOG naaldhout gebruikt is dit niet het geval. De fout die men dikwijls maakt is om halfdroog dennenhout te verbranden. Doordat er teveel water mee verdampt zijn de rookgassen te koud om tot boven in de schoorsteen te stijgen en zetten de rook- en harsdeeltjes zich vast aan de binnenkant van de schouw. Na enkele jaren kan deze laag aandikken en vuur vatten. Tot in de jaren 1950 werd er in België veel met hout verwarmd, en voornamelijk met den ! Alleen de hogere klasse kon het zich toen veroorloven om zich met eik te verwarmen.
Wanneer is het rendabel om met hout te verwarmen ?
Een interessante vergelijking :
1000 kWh = 100 l mazout
= 220 kg houtpellets
= 0.75 stere brandhout
= 88 m3 aardgas
= 78 kg propaan